12 Ocak 2015 Pazartesi

Trileçe


İnstagramda yayınlanmış fotoğraflar, elden verilmiş tariflerle önüm arkam sağım solum trileçe seven, yapanlarla doldu taştı. Sevmeyin de göreyim bir şey bu zaten.. Sezen Aksu gibi bir şey:))
(Gerçi trileçe nere Sezen Aksu nere)


Alttaki tarif ilk deneme Arda Türkmen'in tarifi;
Keki irmikli, şeker oranı gayet normal ama şerbetindeki süt oranı biraz fazla tepside kalan türden. 

Üstteki tarif  Lezzet Durağı Vildan'dan.. 
Tarifi kaynağından almalı elbette. Keki, şekeri, kıvamı tam kararında.. 

Kaynak kişilere teşekkürler..

Her iki tariften de uyarlayıp sonunda kendi damak zevkime göre uyarladım. 
Süt şerbetine şeker eklemiyorum, içinde 1.5 su bardağı şeker var, üzerine de karamel gezdirildiği için ihtiyaç duymuyorum. 
Ev yapımı karamelli olmasını istememe rağmen (maalesef) hazır karamel sosuyla çok daha güzel oluyor. Eğer hazır böğürtlen sosunu kullanacaksanız sosunu servis öncesi dökün, çünkü sosunu içine çekiyor. 
Alt fotodaki trileçeler ev yapımı karamel ve böğürtlen soslu. Aslında çok da beklememş olmasına rağmen sosunu çektiğinden renklari daha açık.
Üst fotodaki trileçe hazır karamelli, buzdolabında bir gün bekletilmiş olanı. Sos bana mısın dememiş:))
Tercihen bir gün buzdolabında bekletin ve soğuk tüketin. 



Trileçe

Malzemeler;
5 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Süt Şerbeti için;
3 su bardağı süt
2 paket krema
2 yemek kaşığı süt tozu (olmasa da olur)

Hazır karamel sos

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki yumurtalarla şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın. Su ve sıvı yağı ekleyip biraz karıştırın. Kalan toz malzemeleri eleyerek kek hamurunu hazırlayın. Hafif yağlanmış büyük boy dikdörtgen borcama karışımı dökün. 170 derecede yarım saat kadar pişirin. Pişen keki ılımaya alın. 
Süt, krema ve süt tozlarını bir kapta karıştırın. Bu karışımın da ılık kullanılması gerekiyor. İsterseniz önceden çıkarıp oda ısısında bekletin, isterseniz bir tencerede hafif ılıtın. 
Ilıyan keki dilimleyerek süt şerbetini üzerine yavaşça dökün. Şerbetini çektiğine ve soğuduğuna emin olduktan sonra karamel sosunu üzerine gezdirin. Buzdolabında bekletip iyice soğuduktan sonra servis yapın. 

Bir dilim hiç kimseye yetmiyor. Ya dilimleri büyük tutun:), ya da ikinci dilimi teklif edin. Benden söylemesi.. 


Afiyet olsun.. 

2 yorum:

  1. Elinize sağlık ben de yaptım harika bir tatlı sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Eline saglik...Sezen Aksunun şarkılarıni çok sevmem ama tirilice tam bana gore:)tarif tam bir tirilice tarifi...muhteşemdi

    YanıtlaSil