16 Nisan 2013 Salı

Karamelli Kraker Pasta


Karamelli Kraker Pasta

Malzemeler;
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
3/4 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
125 gr tereyağı

Muhallebisi için;
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya

Üzerine karamel sos

Yapılışı;
Bu tarifi mutfak penceresi'nde ilk gördüğümden beri kafaya takmıştım. Bir tane kat kat pasta yok bloğumda, bunu da beğenmiş yapılacaklar listesine (çarşafına) eklemiştim. Birazcık uyarlayarak bu hale getirdim.
Oda ısısındaki tereyağıyla diğer malzemeleri yoğurun. Hamuru elma büyüklüğünde bezelere bölün. Merdaneyle yarım cm kalınlığında açın. 24 - 28 cm çapında bir tencere kapağıyla kurabiye yapar gibi yuvarlaklar kesin. 180 derecede 8 - 10 dk. arası pişirin. Son krakerler pişmeye yakın muhallebiyi hazırlamaya başlayın.
Vanilya hariç tüm malzemeyi tel çırpıcıyla karıştırarak pişirin, ocaktan alıp vanilya ekleyin. Muhallebi biraz ılıdıktan sonra bisküvilerin aralarına ve en üst kata sürün. Bir gün buzdolabında beklettikten sonra servis öncesi 1 - 2 yemek kaşığı karamel dökerek servis yapın.
Aslında yayınlamakta tereddüt ettiğim bir tarifti, çünkü krakerler ne çıtır, ne de yumuşak ara bir kıvamda. Bana kalırsa benim orjinal tariften çok uzaklaşmamdan dolayı böyle oldu. Hatta pişerken şu içi boş tombul ekmekler gibi olmuştu ilki, neyse ki sonrakiler güzel pişti. Hamurlar tepsiye koyarken biraz şekil değiştiriyor. Ben piştikten sonra hepsini üst üste koyarak aynı boyda olması için kenarlarından kestim yamulanları.. Pastayı tek başına yerseniz lezzeti pek yok, ama karamele bularsanız ikisinin uyumu muhteşem. Kıvamı yoğun meyveli sosların da yakışacağını düşünüyorum. Tarifin orjinalini incelemenizi tavsiye ederim..

Afiyet olsun..

10 Nisan 2013 Çarşamba

Teyze Poğaçası


Teyze Poğaçası

Malzemeler;
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta (akı içine sarısı dışına)
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İçi için tabii ki ufalanmış beyaz peynir

Yapılışı;
Böyle toplum tarafından kabul görmüş tarifleri seviyorum. Daha önce de Anneanne Keki ve Kısır yayınlamıştım. Yıllardır yapmadığım patates salatası ve Zeytinyağlı Yaprak Sarmasını da eklediğimde gün tariflerimiz tamamdır.:)
Hamur malzemelerini oda sıcaklığında kullanarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Yuvarlak hamurlar hazırlayıp içini peynirle doldurun. Yumurta sarısı sürüp, çörek otu serperek 180 derecede pişirin.
Mümkünse patates salatası ve çayı da yanında unutmayın.

Afiyet olsun..

5 Nisan 2013 Cuma

Meyveli Bulgur Salatası


Aranızda fotoğraf makinesiyle konuşan var mı, benim gibi? Geçenlerde ve daha öncelerde dumanı üstünde çaylar, çorbalar çekmeye çalışırken küçük makinemle konuşuyorum ben. " Sen niye o dumanı çekmiyorsun? Bak Ali'nin Ayşe'nin ne güzel dumanı tütüyor. :(( Bütün şeyimi dağıtıyorsun. Benim şimdi tarifin altına sıcak çayla mı için yazmam gerekecek?"  gibilerinden şikayetlenip dertleniyorum ben. Hani çektiklerim canlı canlı çıksın diye de evin orasında burasında bitiyorum. Ama öyle makineler var ki, koy istediğin yere, çek, bomba gibi. Yine de çektiklerine bakarak seviyorum makinemi ama, sevmek zorundayım çünkü:))


Kaşığım nasıl? Ben küçükken annemin vardı böyle kaşık çatalları, şimdilerde vintage hani.. Bu kaşığın sahibi o kadar becerikli o kadar hoş bir hanım ki.. Daha önce çeşitli el sanatları kurslarına gitmiş, öğretmenlik yapamazsam diye teklifleri geri çevirmiş, on parmağında on marifet bir bayan. Ayy bu kaşığı bana verir misin fotoğraf çekeyim? dedim. "Takım o benim." deyince gözlerim açıldı. Hem devamı da varmış, hem vermez ki dedim ama ona rağmen verdi bana, çok sağolsun.. 


Meyveli Bulgur Salatası

Malzemeler;
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
2 silme yemek kaşığı toz şeker
1 adet portakal
10 adet çilek
Kaju taneleri

2 yemek kaşığı pekmez
Yarım limon suyu
Zetinyağı

Yapılışı;
Bulguru 3/4 su bardağı su ve toz şeker ilavesiyle pişirin.  Bir kaba alarak soğutun. Portakal ve çilekleri eşit boylarda doğrayın. Soğuyan bulgura kajularla birlikte ekleyin. Pekmezi limon suyuyla açın,salataya karıştırın. En son yağını ekleyerek servis yapın.

Değişik salatalara sofralarında yer açanlar için güzel bir tarif. Kuzu Kulağı Salatası gibi.. Ekşili, tatlılı değişik bir salata. Çoğunluğun beğeneceği kanaatindeyim, tavsiyemdir. 

Afiyet olsun..

1 Nisan 2013 Pazartesi

Şerbeti Sütlü


Şerbeti Sütlü

Malzemeler;
4 adet yumurta
4 yemek kaşığı dolusu toz şeker
4 yemek kaşığı dolusu un
4 yemek kaşığı dolusu irmik
1 tatlı kaşığı limon suyu
Kabartma tozu
Vanilya

4 su bardağı süt (800 ml)
1 su bardağı toz şeker

1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

Yapılışı;
Revaniden çok çok hafif, yapımı çocuk oyuncağı, lezzeti süper..
Yumurtalarla şekeri mikserle köpürtün. İrmik hariç malzemeleri eleyip ekleyerek kek hamurunu elde edin. Kare borcam veya orta boy hafif yağlanmış bir tepsiye kek hamurunu boşaltın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Kek fırında pişerken 2 bardak süt ve 1 bardak şekeri, şekerin eriyeceği ısıya gelene kadar bir tencerede ısıtın. Süt kaynar sıcaklığa gelmeyecek, sadece şekeri eritecek ısıda olması yeterli. Şeker eridikten sonra kalan 2 bardak sütü ekleyerek soğuk bir süt şerbeti elde edin. Gerekirse balkona:) veya buzdolabına koyabilirsiniz. Fırından çıkan sıcacık kekin üzerine şerbetin tamamını gezdirerek dökün. Kek bütün şerbeti hemen emecektir. Biraz ılıdıktan sonra krem şantiyi hazırlayarak üstünü krem şantiyle kaplayın.
En az 2 -3 saat dinlendirdikten sonra servis yapın. Ben tadını bu haliyle daha çok beğendim ama görüşler bir gün sonra daha lezzetli olduğu yönünde.. :) Bu ölçülerle ortalama 16 - 20 dilim arası tatlı çıkıyor. Üzerini damak tadınıza göre süsleyebilirsiniz.
2 hafta önce facebookta gördüğüm bu tarif için Cahide&Jibek'e çok teşekkür ediyorum.

Afiyet olsun..