26 Mart 2013 Salı

Kirli Çıkınlar Poğaçası


Kirli Çıkınlar Poğaçası

Malzemeler;
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 - 4.5 su bardağı un

İç harcı için;
200 gr. kıyma
2 adet soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü 
1 çay bardağı ceviz içi
Tuz, kara biber, pul biber, kimyon, 
Bir kaç dal maydanoz

Üzeri için susam

Yapılışı;
Sütü parmak dayanacak sıcaklığa gelene dek ısıtın. Bir kase içine toz şeker ve mayayı alın, sütü üstüne boşaltıp üzerini kapatarak mayanın kabarması için 5 - 10 dk. kadar bekletin. 4 bardak unu geniş bir kaba eleyerek, unu ortasını açın, kalan tüm malzemeleri ekleyip, (gerekirse un ilavesiyle) yumuşak bir hamur yoğurun. Yarım saat mayalanmaya bırakın. 
Kuş üzümlerini en az 10 dk. ılık suda bekletin. Yemeklik doğranmış soğanı kuş üzümleriyle birlikte pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ekleyip, suyunu salıp çekene kadar kavurduktan sonra, ceviz ve maydanoz hariciyle kavurarak ocaktan alın. Ceviz ve maydanozu da karıştırarak soğumaya bırakın. 
Mayalanan hamuru limondan küçük bezelere bölün. Her bezeyi elinizle yuvarlak açıp ortasına kıymalı harçtan koyarak yarım ay, pastane poğaçası şeklinde katlayın. Yağlanmış büyük boy kek kalıbına susam serpin. Poğaçaları üst üste yerleştirin. 180 derecede soğuk fırına vererek pişirin. Fırından aldıktan 5 dk. sonra terse çevirip bir 10 dk. sonra da dilimleyerek servis yapın. 
Bizim oralarda gizli bir şeyleri olan, ya da ummadığın şeyin sahibi olan, olmadık vakitte olmadık şeyler çıkaran adamlara kirli çıkı derler. Bu poğaçaya da önce kirli çıkı dediler sanırım, sonra lezzet çıkınlarına çevirdiler. Kat kat aralarında iç malzemesi çıktığı için ben de Kirli Çıkınlar Poğaçası demeyi münasip gördüm:) Daha evvel bu poğaçaları top top sucuklu yapıp yine kek kalıbında hazırlamıştım, pizza tadında olmuştu, ama onu fotoğraflayamamıştım. 
Ben bu tarifin sahibini ilk gördüğümde " Ay ne güzel kadın:)" demiştim. Hep güzel, çok güzel, çok güleç, çok sevdim ben onu.  Ayşegül'ün Lezzet Durağı.. Her ne kadar benim sevemediğim facebookta daha çok aktif olsa da, birbirinden güzel ve değişik tarifleriyle takip önerimdir. Çok teşekkürler.. 

20 Mart 2013 Çarşamba

Çikolatalı Cheesecake


Çikolatalı Cheesecake

Malzemeler;
1.5 paket yulaflı bisküvi
75 gr tereyağı

200 gr labne peyniri
1 kutu krema
3/4 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 paket vanilya

80 gr bitter çikolata

Yapılışı;
20 - 26 cm çapındaki kelepçeli kalıba yağlı kağıt yerleştirin. Kalıbın altından ve kenarlarından saracak şekilde alüminyum folyo ile kaplayın. Fırınlanacak cheesecakelerin kenarlarının beyaz kalması için kalıbı folyoyla sarmak önemli.
Bisküvileri robotta un haline getirin, erittiğiniz tereyağını ekleyerek kalıbın tabanına düzgün ve sıkı bir şekilde bastırarak yerleştirin. Bu işlem için isterseniz bir bardağın altını kullanın. Krema, labne ve yumurtaları birlikte çırpın. Kalan malzemeleri de ekleyip karıştırarak bisküvi tabanının üzerine dökün. Tepsiyi zemine bir kaç kez vurarak oluşan baloncukları patlatın. Su dolu bir tepsiye kalıbı oturtarak 170 derecede 40 - 50 dk. kadar pişirin. Suyun buharlaşmasıyla birlikte cheesecake'in üst kısmında sertleşme ve çatlama olmayacak. Ortası hafif sallanır kenarları pişmiş kıvama geldiğinde ocaktan alın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın.
Çikolatayı benmari eriterek gelişigüzel serpiştirerek süsleyin. Bir miktar tereyağı veya krema ekleyerek çikolatanın sertliğini kırıp üzerini çikolatayla da kaplayabilirsiniz.

Sona kalan dona kalır derler ya yıl bitmeden fotoğraflarda 2012 yazan tarifleri yayınlayayım dedim ama nafile. Bu,bu senenin kısmetiymiş. Hem de yazdan kalma bir günden..

16 Mart 2013 Cumartesi

Muhallebili Havuç Tatlısı



Muhallebili Havuç Tatlısı

Malzemeler;
5 - 6 adet havuç
1 çay bardağı su
1 çay bardağı toz şeker
1 paket pötibör bisküvi
1 tatlı kaşığı tarçın
İsteğe bağlı ceviz içi

3 su bardağı süt
3/4 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır unu
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

1 çay bardağı hindistan cevizi

Yapılışı;
Havuçları rendeleyerek toz şeker ve su ilavesiyle suyunu çekip, yumuşayana kadar kavurun. Geniş bir kaba alıp biraz ılıdıktan sonra pötibörleri içine kırın. Tarçın ekleyerek elinizle yoğurun, ıslatılmış orta boy bir borcamın dibine havucu yayın.
Üst kat için tüm malzemeyi karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Havucun üzerine gezdirip üzerini düzeltin. Hindistan cevizini bir tavada rengi dönene dek kavurun. Soğuduktan sonra tatlının üzerine gezdirin. İlk sıcağı çıktıktan sonra buzdolabına alın, bir kaç saat bekleyip soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Muhallebide mısır unu kullanıldığı için biraz farklı, taneli mısır unuyla çok daha lezzetli olacaktır, tavsiyemdir.

Afiyet olsun..

11 Mart 2013 Pazartesi

Pırasalı Arnavut Böreği


Pırasalı Arnavut Böreği

Malzemeler;
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sirke
Aldığı kadar un 
Tuz

Yarım kg. pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, pul biber
1 su bardağı yoğurt

Arasına sürmek için 
125 gr sıvı becel veya 
100gr eritilmiş terayağı + 1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı;
Hamur için tüm malzemeleri kullanarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakın. 
Pırasaları yıkadıktan sonra ince ince doğrayıp sıvı yağ ilavesiyle yarı diri yarı ölü kıvamda kalana dek kavurun, tuz ve pul biber ilave edip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yoğurdunu ekleyip karıştırın. 
Böreğin hamurunu hazırlamak için zemine un serpin. Dinlenen hamuru 30 eşit bezeye bölün. İki katlı hazırlamak için  15 - 15, üç kat hazırlamak için 10 - 10 - 10 halinde bezelere ayırın. Bezelerden birini pasta tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine eritilmiş yağ karışımından veya sıvı becelden sürün. Üst üste 10 veya 15 katı aralarına yağ sürüp pasta tabağı büyüklüğünde açarak börek katlarını hazırlayın. 10 veya 15 katlık pasta tabağı büyüklüğünde bir hamur kulesi olacak. En üst kata yağ sürmeden bir kenara alın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Böreği hazırlamak için büyük boy kare veya yuvarlak tepsi kullanın. Tepsinin altını yağlayın. Hamur kulelerinden birini un serpili zeminde tepsiden biraz daha büyük olacak şekilde açarak tepsiye yerleştirin ve kenarlarını tepsiden taşırın. Pırasalı harcı hamurun üzerine yayın. Diğer hamuru da unlu zeminde tepsi büyüklüğünde açarak pırasanın üzerine kaplayın. Taşan kenarları böreğin çevresini kapatmakta kullanın. Fırına vermeden önce dilimleyip kalan yağı üzerine sürün. 200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca biraz bekleterek kesilmiş yerlerden dilimleyip servis yapın.  

Eğer kaşık kaşık eritilmiş yağ kullanılan hamur işlerinde etrafa ve elinize bulaşan yağdan rahatsız oluyorsanız sıvı beceli tavsiye ederim. Aç hamuru, sık yağı üzerine, düzelt kaşıkla. Oohh ne güzel. Hamur açıp, un serpip, elini temizlemeyle cebelleşme derdi yok. Ama yok börek tereyağlı olur, hem elimde açıp hem de tereyağı mı kullanmayacağım diyorsanız tavsiyem uğraştırmasına rağmen tereyağıdır. 

Bir de Arnavut Böreği de çeşit çeşit. Bir kusurum yanlışım varsa affola. Ama genel olarak bildiğim sirkeli, sulu, tuzlu hamurdan yapılıyor. En çok bu çeşidine rastladım ve tanıdığım çoğu Arnavut da kenarlarından katlanan böreği böyle yapıyor. Yoksa ben bir garip Erzurumlu, Arnavut Böreğinde ahkam kesmek değil derdim. 

Afiyet olsun..

7 Mart 2013 Perşembe

Muzlu Bisküvi Topları


Bu tatlının o kadar çok ismi var ki.. Bisküvili Elmalı Toplar veya Muzlu.. Yalancı Profiterol.. Çikolata Soslu Toplar benim bildiklerim.. Ben Muzlu Bisküvi Topu demeyi tercih ettim. 


Muzlu Bisküvi Topları

Malzemeler;
2 paket pötibör bisküvi
2 adet orta boy muz
Ceviz içi veya fındık
Tarçın

Çikolatalı sos

Yapılışı;
Bu şeyler bayatlayan, ballanan muzları değerlendirmek için iyi bir alternatif. Muzları geniş bir kabın içinde çatalla püre haline getirin. Bisküvileri üzerine kırın. Tarçın ve ceviz içini istediğiniz kadar ilave edip yoğurarak küçük toplar hazırlayın. Çikolata sosu gezdirip tamamlayın. 

Yulaflı bisküviyle de hazırlayabilirsiniz. Ben yine de ısrarla bisküvi firmalarından tarçınlı pötibör istemeye devam ediyorum. 

Afiyet olsun.. 

5 Mart 2013 Salı

Keşküllü Kurabiye


Çok yalnızım be kuraabe.. 

(Yok aslında yalnız değilim çok şükür. O fotoğrafın esprisi olsun istedim o kadar. )

Keşküllü Kemalpaşa Tatlısı'nı denedikten sonra aklıma gelmişti bu fikir. Nihayet yayınlama fırsatı bulabildim. 

Keşküllü Kurabiye

Malzemeler;
250 gr tereyağı
3/4 su bardağı pudra şekeri 
1 paket keşkül
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki tereyağına pudra şekeri ve keşkülü ekleyip mıncıklayarak pürüzsüz bir kıvama getirin.  Kalan malzemeleri eleyerek ekleyin ve kurabiye hamurunu hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayıp yağlı kağıt serili tepside 180 derecede çatlayıp, hafif pembeleşene kadar pişirin. 
Tarif veriyor olmanın bazen sıkıntılı olan durumu, hani göz kararını sen bilirsin de ölçü belli olsun diye bardağı kaşığı boşuna kullanırsın ya, bir de yaptığını unutursun. Aslında ben de bu kurabiyenin un miktarını unuttum. Yaptığım zaman yazmadım tarifini, not etmedim pişman oldum. En sevmediğim tabiri kullanmak zorunda kaldım onun için; aldığı kadar un. Sadece hamuru çok sert hazırlamayın yeter. Fırından çıktıktan sonra sıcak ılıkken tarçın serptikten sonra yemeye hazır. 

Afiyet olsun..