30 Ağustos 2012 Perşembe

Kahveli Crem Bruule


Kahveli Crem Bruule

Malzemeler;
1 kutu krema
1.5 su bardağı süt
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 silme yemek kaşığı nescafe
1 paket vanilya

Yapılışı;
Nescafeyi süte katarak çözdürün. Nescafeli süt ve kremayı bir tencerede karıştırın, kaynatın, toz şekeri ekleyin ve eriyince ocaktan alıp ılımaya bırakın. Ilıdığında yumurtaları tek tek ilave ederek tel çırpıcıyla çırpın. Yumurtaları çırptıktan sonra vanilyayı da karıştırarak fırın kaplarına paylaştırın. Su dolu tepsiye yerleştirip 180 - 200  derecede üstü kızarana dek fırınlayın. Oda ısısına geldiğinde buzdolabına kaldırıp soğuk servis yapın. 
Yumurtaları sütlü karışıma sıcakken eklerseniz yumurtalar pişebilir. Sütün tamamen ılımasını bekleyin. 

Afiyet olsun.. 

18 Ağustos 2012 Cumartesi

Haşhaşlı Çörek Ramazan Özel 30. Gün


Haşhaşlı Çörek

Malzemeler;
2 - 3 yemek kaşığı yağlı haşhaş
1 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı süt

Yapılışı;
Yağlı haşhaş, haşhaş tohumu ve sıvı yağı bir kap içinde karıştırın. Mayalı hamuru büyük dikdörtgen şeklinde açın. Hamurun yüzeyine bütün harcı sürün. Geniş kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın. Dizeceğiniz tepsinin boyutuna göre 2 veya 3 parmak genişliğinde dilimleyin. Tepsiniz küçükse kalın dilimler, büyükse ince dilimler.. 10 - 15 dk. kadar tepside mayalandırdıktan sonra üzerine sütlü yumurta sarısı sürüp 200 derecede fırınlayın. Ekmek hamuru da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun... 

Ramazan'ın son gününü mayalı hamurla taçlandırıp, bayram hazırlıklarına başlıyoruz. Herkese iyi bayramlar..  

17 Ağustos 2012 Cuma

Tavuk Köftesi Ramazan Özel 29. Gün


Tavuk Köftesi

Malzemeler;
250 gr. tavuk kıyması
1 adet soğan
1 su bardağı galeta unu
1 yumurta
1/2 çay kaşığı karbonat
Tuz, kuru nane, kırmızı biber, kara biber, kimyon
Bir kaç dal maydanoz, dere otu - doğranmış

Yapılışı;
Soğanı rendeleyin. Bütün malzemeyi bir kap içinde karıştırarak ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yassı köfteler hazırlayın. İster az sıvı yağda tavada pişirin. İster kızgın yağda kızartarak servis yapın.
Kızartma olarak hazırlayacağınız köfteler tavadakine nazaran daha çabuk piştiği için biraz daha kabarık puf puf oluyorlar. Kızarırken yağda dağılma veya sıçrama falan olmuyor. İstediğiniz yöntemi tercih edebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Günün duası:

Allahım, bizi senden ümit kesenlere katma.

16 Ağustos 2012 Perşembe

Peynirli Börek Ramazan Özel 28. Gün


Peynirli Börek

Malzemeler;
5 adet yufka
1 su bardağı kadar rendelenmiş beyaz peynir 
Maydanoz

Börek sosu;
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu
1 yumurta akı 

Üzeri için yumurta sarısı ve susam - çörek otu

Yapılışı;
Maydanozları doğrayarak peynire karıştırıp böreğin iç malzemesini hazırlayın. Börek sosunu tüm malzemeleri karıştırarak hazırlayın. Yağlanmış tepsiye ilk yufkayı serip fazla kısımlarını dışarıya sarkıtın. 2. yufkayı üzerine büzüştürerek serip sostan üzerine sürün. 3. yufkaya da aynı işlemi uygulayın ve ara kat olan bu kata peynirli harcı serpiştirin. 4. yufkayı da sererek sos sürün. Son yufkayı da serdikten sonra ilk yufkanın dışta kalan parçalarını böreğin üstüne kapatın, böreği dilimleyin. Kalan sosa yumurta sarısını karıştırın ve böreğin üzerine  dökün her yerine gelecek şekilde yayın. Susam - çörek otu serperek 200 derecede altı üstü kızarana dek fırınlayın. 

Afiyet olsun...

Günün duası:

Allahım, senden sevgini, seni sevenlerin sevgisini, beni senin sevgine ulaştıracak amellerin sevgisini istiyorum. 


14 Ağustos 2012 Salı

Dondurmalı İrmik Helvası Ramazan Özel 26. Gün


Dondurmalı İrmik Helvası

Malzemeler;
2 su bardağı irmik
1.5 su bardağı toz şeker 
2 su bardağı süt
Dolmalık fıstık 
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı;
Dolmalık fıstık ve irmiği yağlarla birlikte tencereye alın. İrmiğin rengi dönene kadar kavurun. İrmikler istediğiniz rengi aldığında şeker ve sütü yavaşça ekleyerek kısık ateşte kavurmaya devam edin. Helva bütün sütü çektiğinde 10 - 25 dk. kadar ağzı kapalı dinlenmeye bırakın. 
Sütü tencereye yavaşça ekleyin, tencere kızgın, irmikler kavrulmuş olduğu için elinize sıçrayabilir. Helva dediğin bol kalorili yağı şekeri bol olur ama ben çok tatlı sevmediğimden üstelik bir de dondurmalı ikram edeceğimden şekeri biraz kıstım. Tereyağı ve şeker miktarını arttırabilirsiniz. Hatta şeker ölçüsü birebir çok daha lezzetli oluyor. 2 su bardağı irmik, 2 su bardağı şeker.. 
Hafif sıcakken servis yapmanızı öneririm. Bir kaseyi suyla ıslatın, bir kaşık helva koyarak ortasını oyup kenarlarını yükseltin. 1 veya 2 yemek kaşığı dondurma ekleyip üstünü tekrar helvayla kapatın, ters çevirip servis yapın. 

Afiyet olsun...

Günün anlam ve önemine binaen.. 

Kadir Suresi Meali:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
1 . Doğrusu Biz, onu Kadr gecesinde indirdik
2 . Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3 . Kadr gecesi; bin aydan daha hayırlıdır
4 . Melekler ve Rûh, o gece Rablarının izniyle her iş için iner de iner
5 . O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Hünkar mı Beğendi? Ramazan Özel 25. Gün


Bugün günlerden Leyla ile Mecnun ya da Leyla ile mi Mecnun? Altından beşameli, üstünden parça etli kısmı çektik. Oldu mu size Hünkar mı Beğendi?

Hünkar mı Beğendi?

Malzemeler;
3 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
Yarım limon suyu

1 adet soğan
200 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Bir kaç dal maydanoz

Tuz, karabiber, kırmızıbiber, kimyon


Yapılışı;
Patlıcan ve biberleri közleyerek doğrayın. Patlıcanları kararmaması için limon suyuyla karıştırın. Yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun. Salçasını ekleyin, sırasıyla baharatları ve en son maydanozu da ekleyerek kıymalı harcı hazırlayın.
Servis yapacağınız tabağın ortasına patlıcanları dış kenarına da kırmızı biberleri dizin. Üzerine kıymayı sıcakken döküp servis yapın.
Üst kısımda ince dilimlenmiş biftek ya da sucuk bile kullanabilirsiniz. Ramazan olduğu için sarımsak kullanmadım ama asıl sarımsak çok yakışır. Tarifin benzerleri tabii ki mevcuttur ama bu benim uyarlamam oldu, adına da gayet uydu.

Afiyet olsun..

Günün duası:

Ya Rabbi! Biliyoruz ki vakitsiz ayrılıklar hep bizim hatalarımızla. Sen rahmetinle bizi vakitsiz ayrılıklardan koru.

12 Ağustos 2012 Pazar

Demirhindi Şerbetli Şeftali Kompostosu Ramazan Özel 24. Gün


Demirhindi Şerbetli Şeftali Kompostosu

Malzemeler;
1 adet elma
2 adet şeftali
1.5 lt. su
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı karanfil 
1 çubuk tarçın
1  paket hazır demirhindi şerbeti

Yapılışı;
Şeker, tarçın ve karanfilleri suyla birlikte kaynamaya bırakın. Şeftali ve elmayı temizleyip, küp küp doğrayın. Kaynayan şerbete ekleyip 5 dk. kadar daha birlikte kaynamaya bırakın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. Ilıdığında demirhindi şerbetini üzerine boşaltıp karıştırın ve soğuması için buzdolabına kaldırın. Soğuk soğuk servis yapın. 
Ramazan'dan önce yaptığım bu şerbeti paylaşmak bugüneymiş.. 
Afiyet olsun..

Günün duası:

Allahım, bize ve gıybetini yaptığımız kişiye mağfiret eyle. (Gıybetin affı için dua)

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Pilav Üstü Biberli Kavurma Ramazan Özel 23. Gün


Pilav Üstü Biberli Kavurma

Malzemeler;
2 su bardağı pirinç
2.5 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ

500 gr kuşbaşı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet kırmızı biber
2 adet sivri biber
Kekik, karabiber

Yapılışı;
Pirinci yarım saat ılık suda beklettikten sonra süzün ve beyaz suyu çıkana kadar yıkayın. Yağları tencerede eritin, pirinci ve tuzu ekleyip rengi şeffaflaşana kadar kavurun. Suyunu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatın. Kaynayınca altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin. Yaklaşık 15 - 20 dk. Altını kısıp kağıt havluyla tencerenin ağzını örtüp kapağını kapatarak demlenmeye bırakın.
Etleri sıvı yağda suyunu salıp çekene kadar kavurun, 1 su bardağına yakın su ekleyerek etler yumuşayana kadar pişirin. Biberleri ince ince doğrayıp ete ekleyin, baharatları ve tuzu ekleyip biraz daha kavurun. Pilav üstüne alarak servis yapın.

Afiyet olsun..

Günün duası:

Ey kalbleri halden hale çeviren Mukallibelkulub, kalbimi dini üzerinde sabit kıl.

10 Ağustos 2012 Cuma

Jülyen Salata Ramazan Özel 22. Gün


Jülyen Salata

Malzemeler;
4 adet kabak
5 adet salatalık 
6 adet havuç 
Dere otu
Limon suyu
Zeytinyağı 
Tuz

Yapılışı;
Tamamen alet işler el övünür salatası. Jülyen rendeniz varsa tamamdır. Bütün sebzeleri orta boy kullandım. Ben çiğ kabak kullandığım salatalarda genelde minik kabaklar kullanıyorum, hem daha lezzetli hem de çekirdekleri daha az, iri kabaksa tam tersi bu yüzden tavsiye etmiyorum. Havucun kabuklarını kazıyın, diğerlerini kabuklarıyla birlikte rendeleyin. Kabak ve salatalığın tam ortası biraz çekirdekli veya sulu gelirse rendelemeyi bırakın. Dere otu, tuz ve limonu ekleyip karıştırın, üstüne zeytinyağı gezdirip servis yapın. 

Afiyet olsun...

Günün duası:

Sağlığımızda bizi vefatımızdan sonra kabrimizi ziyaret edenler ve türbemizin önünden geçtiğinde fatiha okuyanlar bizimdir. Bizi sevenler denizde boğulmasın ahir ömürlerinde fakirlik çekmesin, imanlarını kurtarmadıkça göçmesin. (Aziz Mahmut Hüdayi)

9 Ağustos 2012 Perşembe

Keşküllü Kemalpaşa Ramazan Özel 21. Gün


Keşküllü Kemalpaşa 

Malzemeler;
1 paket Kemalpaşa Tatlısı

1 paket Keşkül

Üzeri için fındık - fıstık

Yapılışı;
Kemalpaşa tatlısını üzerindeki tarife göre hazırlayın. Bana şeker oranı çok geldiğinden su ve şekeri azalttım, bu oran paketin büyüklüğüne göre değişebilir. Kemalpaşa pişerken Keşkülü de üzerindeki tarife göre hazırlayın. Tepsiye dizdiğiniz Kemalpaşa Tatlısı'nın üzerine Keşkül'den gezdirin. Ilıyınca veya soğuyunca servis yapın. 
Küçük paket Kemalpaşa kullanırsanız Keşkül çok gelebilir, orantılı dökmeye çalışın. Ben Profiterol topları gibi de hazırladım. İnanılmaz lezzetli ve kolay bir tatlı. Üstelik görsel olarak da çok hoş. Misafirlerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz. Tarif için evatölyesi'ne çok teşekkürler.. 


Afiyet olsun..

Günün duası:

Allahım bize dünyada da ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru. (Bakara Suresi)

8 Ağustos 2012 Çarşamba

İrmikli Nohut Çorbası Ramazan Özel 20. Gün


Nohut Çorbası

Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı irmik
1 adet küçük soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon
Tuz, su

Yapılışı;
Tereyağını düdüklü tencerede eritin. Bütün malzemeyi ekleyerek nohutlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra blendırdan geçirin. Çıtır ekmeklerle servis yapın.
Suyu ilk önce üzerini 2 parmak geçecek kadar koyun, blendırdan geçirdikten sonra duruma göre sıcak su ilavesi yaparsınız. Çok da herkesin sevebileceği lezzette olmayabilir, mesela misafir riski almadan önce kendiniz deneyin.

Afiyet olsun..

Günün duası:

Allahım lutfet ki, toprak gibi herşey üstüne bastığı halde, hiçbir şeyini esirgemeyip, kendine verileni başkasına verenlerden olalım. (Maalesef duanın sahibini bilmiyorum.)

7 Ağustos 2012 Salı

Zeytinyağlı Barbunya Ramazan Özel 19. Gün


Zeytinyağlı Barbunya

Malzemeler;
1 kg taze barbunya
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı salça
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Tuz

Yapılışı;
Barbunyaları ayıklayın, soğanı yemeklik, havuç ve patatesi de zar şeklinde doğrayın. Soğanı, sarımsak ve küp şekerle yağda şeffaflaşana kadar kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Kalan malzemeleri ekleyip 3 parmak geçecek kadar su ekleyerek pişirin. Eğer su az gelirse su ilavesi yapın. Soğuk servis yapın.
Taze barbunya değilse bir gün önceden suda bekletip aynı şekilde pişirin. Ben bugüne kadar barbunyayı maydanozsuz yiyenlerdendim, yakışmaz diye. Bu kadar mı yakışırmış.. Yemeyenlere denemelerini tavsiye ediyorum..

Afiyet olsun..

Günün duası:

Ya İlahi! Bize bu ayrılıkların hikmetini anlamayı nasip eyle..


5 Ağustos 2012 Pazar

Fırında Tavuk Butları Ramazan Özel 17. Gün


Fırında Tavuk Butları

Malzemeler;
Kişi sayısı kadar tavuk budu 
(2 but için)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı pul veya toz biber
1/2 karabiber
Bir kaç diş sarımsak
Tuz

Yapılışı;
Bütün harcı bir kap içerisinde karıştırıp tavuk butlarının her yerine sıvayın. Fırın poşetine koyup ağzını bağlayarak en az 3 - 4 saat sosunu çekmesi için buzdolabında bekletin. Pişirmeden önce poşete iğneyle bir kaç delik açın,  200 derecede 1 saat kadar pişirin. Fırın poşetinden çıkarırken buharın elinize gelmemesine dikkat edin.

Kekikli sos;
Bir kaç adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı biberiye
Bir kaç diş sarımsak
Tane kara biber ve tuz

Yine aynı şekilde tavukları bu harca bulayıp fırın poşetine doldurun, buzdolabında bekletin ve pişirin.

Fırın poşetinde tavuk yemekleri el oyalayıcı olmayıp vakit almadığından sıkışık zamanlarda çok kurtarıcı oluyor. Aynı zamanda poşetin içinde kendi buharıyla pişmesi de tavuğu daha lezzetli yapıyor. İsterseniz poşetlere patates, biber gibi sebzeler ekleyip birazda su ilavesi yaparak sebzeli yemek olarak da hazırlayabilirsiniz. Tüm bunlara rağmen fırın poşetinin icadına sevinmemek olmaz değil mi?

Afiyet olsun..

Günün duası:

Ya Rabbi, mal verdiğinde saadet de var, kuvvet verdiğinde akıl da ver tevazu verdiğinde izzet de ver, iktidar verdiğinde basiret de ver, bela verdiğinde iman da ver, nimet verdiğinde şükür de ver, güzellik verdiğinde iffet de ver, cesaret verdiğinde insaf da ver zorluk verdiğinde sabır da ver.

4 Ağustos 2012 Cumartesi

Şeftalili Limonata Ramazan Özel 16. Gün


Şeftalili Limonata

Malzemeler;
1 adet şeftali
4 adet limon
1 su bardağı toz şeker
Birkaç dal taze nane
0.5 lt. sıcak su
1 lt. ılık su


Yapılışı;
Limonları güzelce yıkadıktan sonra hepsinin kabuklarını rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Toz şeker ve rendelenmiş kabukları tercihen kapaklı bir kaba koyup elinizle bir kaç dk. mıncıklayarak yoğurun. Böylece limonun aroması iyice yayılır. Üzerine kalan limonların tamamının suyunu sıkıp bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün elinizle ezerek kevgirden geçirin, kalan posanın üstünden sıcak suyu dökerek şekerin iyice erimesini sağlayın. Altta kalan limon suyuna 1 lt. su ekleyerek içine kabuğu soyulmuş, ince dilimlenmiş şeftalileri ve nane yapraklarını koyarak buzdolabına kaldırın. Soğuk soğuk servis yapın. 
Su miktarını tadına bakarak ayarlayabilirsiniz. Ben rendelenmiş limon kabuklarından küçük bir keseye koyarak kavanozun içine atıyorum, daha çok limon aroması oluyor. Tabii neyin tadını daha çok almak istiyorsanız onun miktarını çoğaltın. Resimdeki damacana 2 lt.'lik. 4 limon ve 1 şeftaliyle hazırlandı. 

Afiyet olsun..

Günün duası:

Yazın ortası, sıcağın ortası, imtihanın ortası... Kevserim ol. Selsebilim. Gölgem ol. Serinletenim. Tesellim ol. Ferahlatanım. Ve herkes beni bıraktığında, ben beni bıraktığımda Sen beni bırakma Rabbim. (Yasemin Hekim)

3 Ağustos 2012 Cuma

Muhallebili Sarma Güllaç Ramazan Özel 15. Gün


Muhallebili Sarma Güllaç

Malzemeler;
6 adet güllaç yufkası
1.5 lt süt
1 su bardağı toz şeker

Muhallebi için;
1 çay bardağı un
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
500 ml süt
Damla sakız aromalı vanilin

Yapılışı;
Güllaç yapraklarını ıslatmak için 1.5 lt. süt ve 1 su bardağı toz şekeri kaynamaya yakın sıcaklığa gelene kadar ısıtmaya bırakın. Süt ısınırken muhallebiyi hazırlayın. Un, mısır nişastası ve toz şekeri tel çırpıcıyla karıştırın. Yarım litre sütü ilave ederek koyu kıvam alana dek karıştırarak pişirin. Vanilyayı da ekleyip karıştırarak muhallebiyi hazırlayın.
Genişçe bir tepsiye bir kaç kepçe ısınan sütten dökün. Güllaç yapraklarını ortadan ikiye kırın veya makasla kesin. Yaprakları hafifçe yumuşattıktan sonra 2 yemek kaşığı muhallebi koyarak kalın sigara böreği şeklinde sarın. Bütün yaprakları böyle hazırlayın. Kenarları yüksek bir kaba hazırladığınız güllaçları alın, üzerine kalan sütü dökün, buzdolabında dinlendirdikten sonra istediğiniz gibi servis yapın.
Muhallebiyi hazır da kullanabilirsiniz. Kaliteli güllaç daha lezzetli olur, yılların markasından vazgeçmeyin..

Afiyet olsun..

Günün duası:

Uyandır bizi Rabbim, sahip olduklarımızın bolluğuyla, sana muhtaçlığımızı unutursak..

2 Ağustos 2012 Perşembe

Maydanoz Salatası Ramazan Özel 14. Gün


Maydanoz Salatası

Malzemeler;
Yarım demet maydanoz
5 - 10 dal taze nane ve semiz otu
3 - 4 adet salatalık
Limon suyu
Zeytinyağı, tuz

Yapılışı;
Bütün sebzeleri yıkayıp ayıklayın. Maydanoz ve taze naneyi doğrayın. Salatalıkları kabuklarıyla birlikte küçük küçük kesin. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilave edip karıştırarak servis tabağına alın. 
Sevdiğiniz farklı taze otları da ekleyebilirsiniz. 

Afiyet olsun..

Günün duası:

Allahım lutfet ki güneş gibi hiçbir şeyi ayırdetmeyip, ışığıyla herşeyi ve her yeri aydınlatanlardan olalım.


1 Ağustos 2012 Çarşamba

Hünkar Beğendi Ramazan Özel 13. Gün


Hünkar Beğendi

Malzemeler;
250 gr kuşbaşı et
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük soğan
1 adet sivri biber
1 yemek kaşığı salça
4 adet patlıcan

1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber

Yapılışı;
Patlıcanları fırında közleyin. Közlerken patlamaması için bıçakla üzerlerine bir kaç kesik atın.
Soğanı, biberi sıvıyağda kavurun. Eti ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra üzerine salça ve et hizasında su ilave edip etler yumuşayana kadar pişirin.
Yağ ve unu çelik bir tencerede tel çırpıcıyla kavurun, 1 bardak soğuk süt ekleyip beşamel sosu hazırlayın. Tuz ve karabiberini de ekleyip ocaktan alın.
Közlenmiş patlıcanları temizleyip üzerlerine biraz limon sıkarak kararmadan hepsini küçük küçük doğrayın. Eğer su saldıysa bu suyu süzün ki alt kısım sulu olmasın. Beşamel sosla karıştırarak tabanı hazırlayın.
Servis yaparken alta beşamelli patlıcan üst orta kısma da etleri koyulur, usul böyledir herhal:) Yerken eti her yere bulaştırıyorsunuz zaten:)

Afiyet olsun..

Günün duası:

Allahım lutfet ki yağmur gibi hiçbir şey ayırt etmeyip, aktığı her yeri ihya edenlerden olalım.