29 Şubat 2012 Çarşamba

Kuzu Kulağı Salatası


Kuzu Kulağı Salatası


Malzemeler;
1 demet kuzu kulağı
10 - 15 adet kuru incir
1 adet ayıklanmış nar
Ceviz içi
Limon suyu ve zeytinyağı

Yapılışı;
Bu salatanın ıspanaklısını ufukmutfakta'da gördüm. Gördüm ama ıspanakları kuzu kulağı olarak:)
Kuzu kulağı benim en sevdiğim yeşillik. İlk fırsatta denedim, bir kaç yaprak da roka attım içine.. Aslında buradaki ot zevk meselesi..
Otlarınızı iyice temizleyip irice doğrayın. İncirleri küçük küçük doğrayın. Narlarla cevizlerle hepsini karıştırın. Limon suyu ve yağ ilavesiyle harmanlayın. Ben salataya tuz atmaya gerek duymadım, dilerseniz atabilirsiniz.
Şimdi bu salatadan sonra narları ayıklayıp stok yapmam gerekecek, çünkü ben o kadar sevdim ki, artık bol bol yaparım heralde..

Afiyet olsun...

24 Şubat 2012 Cuma

Tel Şehriyeli Tavuk Salatası


Tel Şehriyeli Tavuk Salatası


Malzemeler;
1 adet tavuk göğsü
1 su bardağı ceviz içi
1 çay bardağı tel şehriye
2 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
Dere otu ve tuz


Yapılışı;
Bu salatanın orjinal tarifi pembe rehberde.. Benim uyarladağım kadarıyla..
Tavuk göğsünü haşlayın ve suyundan 1 çay bardağı ayırın. Tel şehriyeyi kavurun tavuk suyunu ve tuzu ekleyerek pişirin. Tavuğu küçük küçük didikleyin, tel şehriyeyi çatalla karıştırarak birbirine yapışmasını engelleyerek soğutun.  Bir tarafta sarımsaklı yoğurt hazırlayın, bütün malzemeleri karıştırın. İsterseniz üzerine ceviz, dere otu veya eritilmiş tereyağı -pul biber ekleyebilirsiniz.  
Ben şehriyeye tavuk suyundaki yağ sebebiyle ekstra yağ eklemedim. Ayrıca mayonez,karabiber ve kekik de kullanmadım. Çok lezzetli tabağın sonunda bir kaşık kalan bir salata oldu. Benim gibi  sürekli farklı salata arayanlara tavsiye olunur. 


Afiyet olsun...

18 Şubat 2012 Cumartesi

Zeytinli Biberli Rulo Börek

Zeytinli Biberli Rulo Börek

Malzemeler;
4 adet yufka 
1 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
2 adet kırmızı biber 
Kekik

Börek Sosu;
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı sıvı yağ


Üzeri için, 
1 yumurta sarısı
Çekirdek içi - biberiye

Yapılışı;
Kırmızı biberleri temizleyerek jülyen şeklinde doğrayın. Zeytin, biber ve kekiği karıştırarak börek harcını hazırlayın. Börek sosunu bütün malzemeleri karıştırarak pürüz kalmayacak şekilde hazırlayın. Yufkanın birini tezgaha serin, üzerine harç sürerek eşit şekilde yayın. İkinci yufkayla üzerini kapatın tekrar sos sürün eşit şekilde yayın. Sigara böreği şeklinde 8 eşit parçaya bölün, her parçaya iç yerleştirerek sıkıca sarın. Üzerine yumurta sarısı sürüp çekirdek içi biberiye serperek 180 derecede pişirin.

Afiyet olsun...

14 Şubat 2012 Salı

Bisküvili İrmik Tatlısı


Bisküvili İrmik Tatlısı

Malzemeler;
1 su bardağı irmik
1 + 2/3 su bardağı toz şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
1 paket burçak bisküvi
Tarçın ve ceviz içi

Yapılışı;
İrmik ve şekeri 1 litre sütle  kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve bir kaç dakika daha karıştırarak katılaşmasını bekleyin. Tatlı yapacağınız kalıbı ıslatın ve irmiğin 1/3 ini kalıba dökün üzerine bisküvilerden dizin. 2 veya 3 kat kalıbınıza göre dizerek en üst kat irmik tatlısı olacak şekilde hazırlayın. En az 4 - 5 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. Servis öncesi kalıbı ters çevirip ceviz içi, tarçın ve kırık bisküvilerle süsleyin. 
Bu irmik tatlısını bazen limon kabuğu rendesi ilavesiyle ve limonlu bisküviyle de hazırlıyorum, ekşi olsun derseniz böyle de hazırlayabilirsiniz. 
Aslında sütlü tatlılarda ölçüm 1 lt. süte 1 su bardağı şekerdir ama irmik tatlısında bu oran az kalıyor, siz isterseniz çoğaltıp azaltabilirsiniz. Ayrıca ara katlara damla çikolata veya fındık ceviz parçaları da eklediğim oluyor. Alternatifleri istediğiniz gibi arttırabilirsiniz.

Afiyet olsun...

7 Şubat 2012 Salı

Tuzlu Muffin


Tuzlu Muffin


Malzemeler;
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 küçük kase yoğurt
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Doğranmış zeytin ve küp doğranmış sucuk
1 çay bardağı ince rendelenmiş kaşar
Kekik
İsteğe bağlı domates (çekirdeksiz), dere otu
1.5 - 2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Yapılışı;
Tuzlu muffin, özellikle kahvaltılarda veya gündüz çocuklara ara öğün olarak hazırlanacak iyi bir alternatif. Damak zevkinize göre hazırlayacağınız için öncelikle içine koyacağınız bütün malzemeleri küçük küçük doğrayın. İri doğrandığı zaman bütün malzemeler tam pişmeyebilir, patates mesela.. Ayrıca domatesin de hamuru sulandırmaması için çekirdeksiz olarak doğranması gerekir, ya da kuru domates kullanılabilir.
Yumurtaları tuzla köpürtün. Yoğurt, süt ve sıvı yağı ekleyerek malzemeleri birbirine yedirin. 1 su bardağı un, kabartma tozu ve karbonatı hamura eleyin ve karıştırın. Doğramış olduğunuz bütün malzeme ve baharatları ekleyerek kaşıkla karıştırın. Sebzeleri çok fazla kullanmanız kekin dibine çökme yapabilir, orta karar yeterli olacaktır. Dilerseniz en üste zeytin, sucuk vs. serpiştirebilirsiniz. Hamurun kıvamına göre un ilavesi yaparak karıştırmaya devam edin. Muffin kalıplarına 2/3'si dolacak şekilde paylaştırın. Susam - çörek otu serperek 160 derecede kürdan testini geçene kadar pişirin.

Afiyet olsun..