23 Haziran 2011 Perşembe

Un Kurabiyesi

Un Kurabiyesi

Malzemeler;
250 gr tereyağı veya tereyağı tadında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu

Üzeri için fıstık veya pudra şekeri

Yapılışı;
Yağı oda sıcaklığına getirin. Pudra şekerini ağın üzerine eleyin ve krema kıvamını alana dek yoğurun. Nişastayı eleyerek tekrar yoğurun. Öncelikle 1 bardak un ve kabartma tozunu eleyin hamuru yoğurun, daha sonra un ilavesiyle ele yapışmayan sert olmayan bir kıvamı bulana dek yoğurmaya devam edin. Hamurun yumuşaklığı kurabiyenin  ağızda dağılmasını sağlar, sert olsun isterseniz un ilavesiyle hamuru biraz daha yoğurabilirsiniz.
İster ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, isterseniz benim gibi tek lokmalık un kurabiyeleri hazırlayın. Büyük yaparsanız 180 derecede pembeleşmeden hafif yumuşakken fırından alın, soğuyunca üzerine bir çay süzgeciyle pudra şekeri eleyin. Küçük hazırlamak isterseniz üzerlerine birer tane fındık fıstık batırarak 170 derecede 20 dk. kadar yine pembeleşmeden kontrol ederek pişirin. 
Ben bu küçük kurabiyeleri bir fuarda yemiştim, ayrıca un kurabiyesi hamurunu yumuşak tutarsanız yerken dağılan bir kurabiye olduğu için büyük olunca ilk ısırıktan sonra dökülmesin diye küçük hazırlamakta  da fayda var. 


Afiyet olsun...

13 Haziran 2011 Pazartesi

Dolgulu Tart Kek

Dolgulu Tart Kek

Malzemeler;
2 adet yumurta
1 aida bardak sıvı yağ
1 aida bardak süt
1 aida bardak toz şeker
1 - 1.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve vanilya

Ara kat için dolgu kreması veya puding vs.

Üst kat için çikolatalı sos

Yapılışı;
Yumurtayı şekerle birlikte çırpın, sütü ekleyerek biraz karıştırın. Kalan malzemeleri eleyerek karışıma alın. Biraz daha karıştırarak yağlanmış tart kalıbında 150 - 160 derecede yaklaşık 20 - 25 dk kadar kürdan testinden geçene kadar pişirin. Soğuyunca ters çevirin ara boşluğa dolgu kremasını sürün, üstüne çikolatalı sos dökün. Üzerini süsleyerek servis yapın..

Afiyet olsun...

6 Haziran 2011 Pazartesi

Kuru Domatesli Zeytinli Dereotlu Poğaçalar

Kuru Domatesli Zeytinli Dereotlu Poğaçalar

Malzemeler;
1 su bardağı süt
3/4 çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
3.5 - 4 su bardağı un

1 kase dilimlenmiş siyah zeytin
5 - 6 adet dilimlenmiş kuru domates
5 - 6 dal doğranmış dere otu

Yapılışı;
Sütü ısıtarak ılık kıvama getirin. 3.5 su bardağı unu, şekeri, tuzu ve mayayı geniş bir kap içinde karıştırın. Sıvı malzemeleri ve yumurta akını unlu karışıma ekleyin, hamur toplanana kadar yoğurun. Gerekirse un ilavesi yapın. Hamuru hava almayacak şekilde kapatıp 45 dk. mayalamaya bırakın. İç malzemeleri hafifçe una bulayın, mayalanmış hamura ekleyerek tekrar yoğurun ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derecede pişirin. Sıcak veya ılık çayla birlikte bol bol tüketin:)

Afiyet olsun...